Ministerul pentru diaspora si dezvoltarea resurselor umane din Pakistan a acceptat sa trimita in tara noastra peste 500.000 de potentiali angajati pana in anul 2020. In 2018, au venit sa lucreze 2.000 de straini in Romaniaa, peste 500 fiind absorbiti de judetul Brasov.

Niculaie Goia, ambasadorul roman in Pakistan, si-a prezentat oferta care a condus la aceasta decizie. Acesta a apelat la Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, asistent special pentru diaspora al premierului Imran Khan. Ambasadorul a aratat ca tara noastra ar putea avea nevoie de aproximativ un milion de angajati din alte tari, in contextul emigratiei masive din ultimii ani.

Acesta a declarat ca piata muncii poate oferi pakistanezilor locuri de munca precum constructori, informaticieni, ingineri sau alte categorii profesionale. Conform acestuia, este nevoie de 40.000 de soferi, deci s-ar putea angaja cat mai multi din Pakistan.

Pakistanul discuta si cu alte tari, precum Germania, furnizarea de angajati calificati. Berlinul a anuntat ca anul acesta va primi pakistanezi experti in fizica cuantica si robotica. Oficialul pakistanez a adus o critica guvernelor anterioare, spunand ca acestea nu au fost capabile sa aduca forta de munca in Romania. In Pakistan, inca nu exista un cadru legal pentru protectia emigrantilor, insa.

Aceasta situatie vine pe fondul unei emigratii masive ce are loc in Romania ultimilor ani, din tara plecand aproximativ 9 romani in fiecare ora, 90% dintre acestia refuzand sa se intoarca acasa si ramanand definitiv in tarile de adoptie.

Ministerul de Externe face urmatoarele precizari: „La 17 aprilie 2019, ambasadorul Romaniei la Islamabad a avut o intrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneza si dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari. Mentionam ca este vorba de o primire de curtoazie in cadrul careia au fost abordate o mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forta de munca din Pakistan din perspectiva interesului partii pakistaneze pentru regularizarea si eficientizarea exportului de forta de munca si a respectarii legislatiei relevante. Precizam ca discutiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forta de munca din Pakistan si nici a vreunui plan concret de actiune in acest sens.

In context, subliniem ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv Hotararea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucratorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel national este de 20.000.

De asemenea, subliniem ca, urmare a demersurilor ambasadorului Romaniei la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat in cursul zilei de ieri astfel incat sa reflecte o prezentare corecta si fidela a discutiilor.”